Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
Składniki
-
40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 jajko
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
400 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
-
2 szczypty soli
-
500 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki500 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki octu jabłkowego
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
200 g mleka
-
1 szczypta cukru
-
3 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55 min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55 min
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
45 min
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1 godz. 25 min
Roladki z kurczaka z ryżem i sosem musztardowym
50 min
Czosnkowy gulasz z indyka
45 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 godz.
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 min